10 eenvoudige stappen om je eigen moestuin aan te leggen

Groenten uit je eigen moestuin zijn qua smaak en voedingswaarde beter dan groenten uit de winkel. Het is dus absoluut de moeite waard je eigen moestuintje aan te leggen! Als dit idee je aanspreekt, maar je geen idee hebt hoe je dit moet aanpakken, is dit artikel een handig hulpmiddel.

 1. Kleine stapjes
  Als je nooit eerder een moestuin hebt gehad, begin dan klein. Maak een bed van 1.20m x 1.80m. Breidt het elk jaar uit op basis van wat je in het voorgaande jaar geleerd hebt.
 1. Kies planten zorgvuldig uit
  Kies voor planten die je kent en thuis gebruikt. Zorg er ook voor dat je weet in welke hardheidszone je woont, zodat je planten uit kunt kiezen die het goed doen in jouw omgeving.
 1. Maak een lay-out
  Denk na over de planten die je wilt hebben. Hoeveel ruimte hebben ze nodig? Zijn het planten die gedijen in een koud of warm seizoen? Hoe lang worden ze? Zodra je meer weet over de planten die je wilt hebben, kun je een lay-out bedenken.
 1. Start het ontkiemingsproces
  Wees niet te streng voor jezelf! Succesvol zaadjes laten ontkiemen is iets waar oefening voor nodig is. In veel gevallen zul je zaadjes 2 maanden voordat je ze buiten plant, moeten laten ontkiemen in kleine potten. Een warme, zonnige plek en een goede zaaimix, zijn een goed begin. Het is handig om de bodem te bevochtigen voordat je de potjes vult. Bedek ze met plastic om het ontkiemingsproces te versnellen.
 1. Bereid de bodem voor
  Controleer de bodem voordat je begint met zaaien. Deze moet leemachtig en donker zijn, en vocht goed kunnen opnemen. Overweeg om een pH- en vruchtbaarheidstest te laten uitvoeren.
 1. Kies de juiste plek
  Houd hierbij een aantal zaken in de gaten. Kies een plek uit die veel zonlicht krijgt en niet te ver van de woning afstaat. Hoe vaker je langsloopt, hoe meer aandacht je eraan zult besteden. Zorg er tot slot voor dat er een waterbron in de buurt is in geval van droogte.
 1. Verpot jonge plantjes
  Als je jonge plantjes buiten wilt plaatsen, moet je deze eerst laten wennen aan de buitenlucht en de elementen. Plaats jonge plantjes enkele uren per dag buiten. Verhoog in de loop van 4-5 dagen het aantal uren dat de plantjes buiten staan. Zodra de plantjes geacclimatiseerd zijn, plant je ze in de tuin.
 1. Direct zaaien
  Sommige planten, zoals groene bonen, erwten en wortelen, kunnen het best direct in de tuin geplant worden. Hou de grond na het zaaien vochtig, maar niet nat. De zaadjes kunnen namelijk rotten.
 1. Houtsnippers
  Wanneer de planten een paar centimeter lang zijn, kun je er houtsnippers omheen gooien. Dit zal de bodem vochtig houden, de grondtemperatuur behouden en onkruid weren.
 1. Water
  Maak de bodem na het planten goed nat om ervoor te zorgen dat de wortelen zich goed hechten in de bodem. Het is verstandig de grond weer te bevochtigen zodra de  bovenste centimeters van de grond droog zijn.

Durf jij de uitdaging aan? Vertel ons over je nieuwe tuinier avonturen!