6 redenen waarom je gewicht toeneemt op het werk

Vraag je je wel eens af waar al die extra kilo’s vandaan komen? Zonder dat je het doorhebt komen de kilo’s erbij en zeker als je een kantoorbaan hebt, waarbij je uren achterelkaar moet zitten. Maar deze herhalende zittende werkroutine moet stoppen, omdat het niet alleen mentaal maar ook fysiek schadelijk voor je is.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de redenen waarom je blijft aankomen op het werk, maar ook hoe je de gewichtstoename kunt verminderen.

1e probleem: Langdurig zitten (en niet alleen op het werk)
Mensen die een kantoorbaan hebben, brengen veel uren achter het bureau door. Alhoewel het relaxt lijkt, heeft een kantoorbaan negatieve effecten op je lichaam. Met betrekking op het lichaam is er onderzoek gedaan naar de effecten van langdurig zitten of staan (op het werk of buiten het werk).

Uit de onderzoeken is gebleken dat het voortdurend zitten invloed heeft op de gewichtstoename en andere metabolische symptomen die het risico op chronische ziektes verhogen.

Probeer dit: Ga twee keer per uur achter je bureau vandaan om rond te lopen. Of je nu loopt naar de wasruimte of naar de kantine in plaats van achter je bureau te blijven zitten, deze korte loopjes helpen om je circulatie te verbeteren en helpen zelfs om extra calorieën te verbranden. 15 Minuten lopen per dag is goed voor gewichtsverlies en de algemene gezondheid.

2e probleem: Niet vooruit plannen
Als je aan het werk gaat grijp je makkelijker naar voorverpakte snacks en fastfood, omdat die vele malen makkelijker zijn dan een zelfgemaakte maaltijd. Maar de keerzijde van voorverpakte snacks of fastfood is dat het veel meer calorieën bevat dan een zelfgemaakte maaltijd.

Probeer dit: Houd een lijstje bij met alles wat je deze week eet. Markeer wat je niet zou moeten eten. Vervang deze door een gezonde snack of kies ervoor om de ‘snacktijd’ weg te laten. Vervolgens kun je proberen om eenvoudige maaltijden die rijk zijn aan voedingstoffen voor te bereiden. Je bespaart niet alleen geld en tijd, maar ook onnodig gewichtstoename.

3e probleem: Overuren op het werk
Overuren hebben een negatieve invloed op je gewicht. Stel dat je om 7 uur klaar bent met werken in plaats van om 5 uur. Hierdoor ben je pas om 8 uur thuis en zijn je dagelijkse trainingen en koken het laatste wat je wilt doen. Hierdoor worden de dagelijkse trainingen overgeslagen en ga je eten bestellen. Het gevaar hiervan is dat deze levensstijl snel een gewoonte kan worden.

Probeer dit: Als je overwerkt prima, maar als het niet nodig is doe het niet. Overwerken hoeft niet altijd efficiënt te zijn,

4e probleem: Betere werkomgeving
Je kunt je het vast niet voorstellen, maar factoren zoals temperatuur en verlichting kunnen je eetlust versterken. Uit onderzoek is gebleken dat een koelere ruimte en schemer licht in kamers je eetlust kunnen versterken.

Probeer dit: Als de temperatuur op kantoor aan de koele kant is, houdt dan iets warm (zoals een deken) gereed. Als je er niet van houdt om omringd te worden met ramen die van de vloer tot het plafond lopen, zorg er dan voor dat je tenminste een keer naar buiten gaat. Het natuurlijke licht zal het hongergevoel verminderen.

5e probleem: Het hebben van ongezonde stress en druk van deadlines
Deadlines helpen ons sinds de kindertijd met het ontwikkelen van een gevoel van urgentie en het verlangen om dingen goed en op tijd te voltooien. Om welke reden dan ook wordt er door het werken een punt bereikt voor sommigen, waarbij stress optreedt en er een gewichtstoename plaatsvindt.

Tijdens deze langere perioden van stress stijgen de cortisolwaarden (stresshormoon) van je lichaam, waardoor de vet- en suikerwaarden stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die last hebben van langdurige stress een groter risico hebben op gewichtstoename en zelfs obese kunnen worden.

Probeer dit: Maak thuis of op kantoor gebruik van stress verlichtende methoden, zoals het gebruik van aromatherapie, meditatie of het aanbrengen van adaptogene kruiden.

6e Probleem: Slaaptekort
Niet slapen of weinig slaap kan je eetgewoonten beïnvloeden. Mensen gaan in plaats van gezond te eten, energierepen eten die veel suiker bevatten en dat kan leiden tot een gewichtstoename.

Probeer dit: Tijdens een werkweek is het belangrijk dat je op tijd in bed ligt. Je lichaam kan gedurende de hele nacht rusten en zo kan je je voorbereiden op een drukke dag op het werk. In het weekend kun je jezelf trakteren op je favoriete serie of een avondje uit.