6 tips om nepgadgets te spotten

Producten van topmerken worden massaal nagemaakt. In sommige gevallen zelfs zo goed dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Maar wij hebben enkele tips verzameld, die je zullen helpen bij het herkennen van nepgadgets!

Controleer de verpakking

Producenten van namaakproducten verwaarlozen vaak het ontwerp van de verpakking. De officiële verkoper zal altijd de grootste zorg dragen voor zelfs de kleinste details in het design en de verpakking van hun product.

Controleer de verpakking, en let daarbij op de printkwaliteit: het lettertype moet overal leesbaar en consistent zijn. Niks zou los in de verpakking moeten zitten. Producenten zorgen er altijd voor dat alles goed vast zit, zodat niks beschadigd kan raken tijdens het transport. Zelfs de naden en hoeken van de verpakking zouden perfect moeten zijn.

Controleer de gebruikershandleiding

De gebruikershandleiding is het paspoort van elke gadget. Alle belangrijke informatie over het apparaat moet er te vinden zijn, in de taal van het land van aankoop. Als het in een andere taal geschreven is, en je het niet kunt lezen, is het een gesmokkeld apparaat of een namaakproduct.

Let op het materiaal

Elk materiaal, hetzij plastic, rubber of aluminium, kan van hoge of lage kwaliteit zijn. Bekende merken besparen echter niet op materialen. De plastic bedekking moet glad zijn, zonder naden of andere oneffenheden. Bij een nadere inspectie van een nepproduct tref je over het algemeen goedkoop plastic aan, met matte tinten en ongelijkmatige oppervlakken.

Inspecteer de lettertypen

Een logo is het gezicht van elk merk, en het verdient speciale aandacht. Het wordt altijd zo gemaakt dat er niet mee geknoeid kan worden: zelfs na jaren van gebruik, zal het logo goed herkenbaar zijn.

Alle lettertypen en symbolen op het apparaat moeten glad, leesbaar en duurzaam zijn. Het komt bij nepproducten vaak voor dat de naam van de fabrikant ontbreekt of op de één of andere manier verkeerd weergegeven is.

Controleer de oplader

De lader moet geschikt zijn voor gebruik in jouw land. Als je in Europa woont, dient er een speciale EU-plug meegeleverd te worden. Krijg je bij aankoop te horen dat je een aparte adapter of oplader moet kopen? Dan is dit een duidelijk waarschuwingssignaal.

Merkladers hebben geen naden van verschillende kleuren. Dit geldt echter niet voor nepladers. Vergeet niet dat producenten van merkartikelen verantwoordelijk zijn voor jouw veiligheid bij het gebruik van hun gadgets. Daarom hebben originele laders altijd nette metalen pinnen, zijn ze voorzien van kwaliteitsisolatie en hebben ze een goede afwerking.

Bekijk de draden en stekkers van dichtbij

De draadkwaliteit is één van de meest voor de hand liggende signalen van een namaakproduct. In het origineel zit een ingebouwde kabel stevig en gelijkmatig vast, terwijl je in een nepartikel vreemde hoeken en losse onderdelen kunt aantreffen. Soms komt de lengte van de stekker niet overeen met de diepte van het stopcontact.

Let ook op de kwaliteit van de isolatie en de symbolen. De draad moet flexibel zijn en één kleur hebben en de markeringen moeten niet uitwisbaar zijn.