7 foto’s van je kinderen die je niet moet delen op social media

Als ouders doen we ons best om onze baby’s te beschermen tegen de verschrikkingen van deze wereld. In contact komen met vreemdelingen en gepest worden. Maar heb je ooit overwogen dat je eigen acties je kind zouden kunnen blootstellen aan deze dingen? Het delen van video’s en afbeeldingen online is zo gemakkelijk, maar het plaatsen van foto’s van kinderen is niet altijd zo veilig.

Net als in de niet-digitale wereld worden kinderen geconfronteerd met gevaren zoals cyber pesten identiteitsdiefstal, en wat de digitale ontvoering genoemd wordt. Je kind kan in een advertentie belanden zonder dat je het wilt. Wil je dat het beeld van je kind gepubliceerd wordt op dubieuze websites over de hele wereld? Alles wat je deelt vanaf de geboorte, blijft ze achtervolgen als ze ouder worden. Onthou goed dat wat je online publiceert, online blijft. Bekijk de video hieronder om een paar voorbeelden te bekijken van foto’s waarbij je twee keer nadenkt voordat je ze online post.

Toestemming vragen
Ooit gehoord van toestemming vragen? Kleine Josie’s moeder wil misschien niet de groepsfoto die je bij het slaapfeest hebt genomen op Instagram of Facebook terecht komt. Voordat je een foto maakt die je online wilt plaatsen, vraag dan toestemming.

Badkamer foto’s
Badkamer foto’s zijn vaak naakt of half naakt, bedenk dan dat er creeps over de hele wereld zijn die het internet afstruinen naar zulke foto’s. Ook is het goed om erbij stil te staan hoe deze foto’s bij vreemde binnen komen en het maakt niet uit als je kind half bedekt is met schuim of niet, zulke foto’s kunnen heel opdringerig overkomen. Het is ook niet fijn voor je kind om in groep acht geconfronteerd te worden met bad foto’s van jaren geleden als ze in groep acht zit.

Foto’s met locatie
Wist je dat foto’s en video’s locatie informatie kunnen bevatten? Als je een smartphone gebruikt, kunnen dingen zoals waar, wanneer en exacte GPS-coördinaten automatisch worden gemarkeerd binnen die afbeeldingen. Schakel het uit in de telefooninstellingen. Let ook op dat bepaalde sociale media-apps locatie-functies bevatten die laten zien waar je bent.
Die eerste dag van school of speeltuin foto’s die je geplaatst hebt, hebben waarschijnlijk een exact adres dat digitaal daaraan gekoppeld is, samen met namen. Tieners die foto’s online plaatsen met nieuwe auto’s voor hun huizen, verlenen een virtuele uitnodiging aan inbrekers. Je weet nooit welke soorten misdadigers meekijken.

Situaties waar je je vraagtekens bij zet
Foto’s en video’s waarbij je je moet afvragen als het wel zo slim is om die online te plaatsen, zoals video’s van kinderen die door de dieren gesleept worden of foto’s van 2 jarige met een bier in de hand.

Beschamende foto’s
Het publiceren van beschamende en gênante foto’s is een hype geworden, maar we staan er niet bij stil wat voor effect dat heeft op kinderen. Kinderen zijn heel gevoelig voor pesten dus hou daarom als ouders rekening met wat je post.

Diploma’s en certificaten
Elke ouder is trots met de behaalde resultaten van zijn kind maar hou rekening met identiteit diefstal. Houdt daarom de foto’s privé!

Kinderen
Als je kind je vraagt of zelfs smeekt om iets niet online te zetten luister dan naar je kind en doe het niet. Hoe jong ze ook mogen zijn laat ze een stem en keus hebben over wat er wel of niet van hem/haar op social media verschijnt.

Als het gaat om het plaatsen van foto’s van kinderen op sociale media, moeten we nauwglettend zijn. Wees bewust van wat je deelt en alles wat uit context getrokken kan worden. Er zijn privacyfuncties beschikbaar die je kunnen beschermen tegen wat je online deelt. Als je ervoor kiest om foto’s te posten, controleer altijd die instellingen om te zien wie toegang heeft tot je afbeeldingen.

OOK INTERESSANT