7 verbazingwekkende geheimen van dagelijkse dingen waar je waarschijnlijk niet van af wist

Soms zijn we zo gewend om een bepaald item te zien, dat we geen aandacht besteden aan de details. Maar vaak genoeg zijn er geniale ideeën of fascinerende verhalen verborgen achter onopvallende details.

Met dat in gedachten hebben we de 7 meest verbazingwekkende geheimen verzameld van alledaagse dingen die vrijwel niemand opgevallen zijn.

Het mysterieuze zigzag systeem van de tram

Als je goed kijkt naar de bovenleiding van trams, zul je zien dat de bedrading zigzag heen en weer loopt, in plaats van in een rechte lijn. Trams hebben pantografen op het dak. Het bovenste gedeelte van de pantograaf verslijt door de bovenleiding geleidelijk en moet uiteindelijk vervangen worden. Om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig verslijt, wordt de draad niet recht boven de tram geïnstalleerd, maar in een zigzagpatroon.

Wie heeft de koning vermoord?

In het standaard Franse kaartendek is de harten koning nogal vreemd afgebeeld. Hij is de enige koning zonder snor, en ook de enige koning die zijn zwaard door zijn hoofd lijkt te steken. Er zijn verschillende theorieën die een mogelijke verklaring geven:

  • De eerste hypothese stelt dat de harten koning oorspronkelijk een bijl in zijn linkerhand had. Als gevolg van eeuwenlang slecht kopiëren door kaartmakers, is de bijl van de koning echter verdwenen, en is het een soort zwaard geworden.
  • In een andere theorie wordt beweerd dat de harten koning de instabiele Charles VII (Koning van Frankrijk) voor moet stellen. Velen geloven dat de koning krankzinnig werd en een zwaard door zijn hoofd stak uit angst om vergiftigd te worden.
  • Andere historici beweren dat de harten koning, Ajax de Grote voorstelt en dat de harten koningin Helen van Troy moet voorstellen, de mooiste vrouw ter wereld. Ajax was één van Helen’s huwelijkskandidaten. Maar toen de vrouw hem weigerde, pleegde hij zelfmoord door zichzelf met zijn eigen zwaard te steken.

Het koninklijk wapen van het Verenigd Koninkrijk

De Britse munten van één, twee, vijf, tien, twintig en vijftig pence laten delen van het koninklijk wapen zien, die het hele schild vormen wanneer ze bij elkaar gelegd worden. Op de één pond munt is echter het hele schild te zien.

Open pot symbool op cosmetische verpakkingen

Het kleine open pot icoontje staat voor PAO (Period After Opening – Houdbaarheid na openen) dat consumenten informeert over de houdbaarheid van een product na openen.

De kroon van het Vrijheidsbeeld

Iedereen heeft het Vrijheidsbeeld wel eens gezien, in werkelijkheid of op foto’s. Weinig mensen weten echter dat de zeven pieken op de kroon van dit standbeeld de zeven oceanen en de zeven werelddelen voorstellen, waarmee het universele concept van vrijheid wordt uitgebeeld.

Lege pagina’s in boeken

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat veel boeken een aantal lege pagina’s aan het begin of eind hebben. Waarom zijn ze daar?

Boeken worden vaak op grote vellen gedrukt, in plaats van op kleine, individuele vellen papier. Als er niet genoeg inhoud is om deze grote vellen te vullen, zullen er blanco pagina’s overblijven. Uitgevers plaatsen hier vaak ‘Notities’ of een bepaald symbool, zodat lezers niet het idee hebben dat het een drukfout betreft.

Kleurrijke tandpasta

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde tandpasta’s strepen in drie kleuren hebben: wit, blauw en rood? Het blijkt dat elke streep verschillende ingrediënten en functies heeft.

  • Fluoride (witte component) bevat stoffen die de tanden witter maakt en plak verwijdert.
  • Blauwe (of groene) aqua gel heeft antimicrobiële en ademverfrissende effecten.

De rode gel werd later toegevoegd. Het bevat een aantal cruciale elementen voor gezond tandvlees.