7 veel voorkomende tekens van een bloedprop in je lichaam

Bloedstolsels kunnen niet alleen levensbedreigend zijn, maar kunnen ook je leven veranderen. Als ze niet vanzelf oplossen, kunnen ze een stille moordenaar zijn als ze naar de hersenen, hart of longen schieten. Dat is een potentiële beroerte, hartaanval, of longembolie.

Bloedstolsels kunnen zich vormen in de slagaders of aderen, die beide verantwoordelijk zijn voor het dragen van bloed in onze systemen. Aderen vervoeren bloed naar het hart, terwijl arteriën verantwoordelijk zijn voor het wegdragen vanaf je hart naar andere delen van je lichaam.

DVT of diep-veneuze trombose komt voor wanneer een bloedstolsel binnen de ader vormt, meestal in je been. In sommige gevallen vormt het stolling in een arm of een ander deel van het lichaam. DVT kan pulmonale embolen veroorzaken, dat is wanneer de stolling breekt en naar de longen schiet. Een arteriële stolling (arteriële trombose) kan zich ontwikkelen in een slagader door een opbouw van plaque in de slagaderwanden, en blokkades of beperkingen van de bloedstroom.

Als 1 los schiet kan het een hartaanval, beroerte of orgaanbeschadiging veroorzaken.
Beide soorten bloedstolsels beperken de normale bloedstroom en kunnen ergens in het lichaam optreden en kunnen de symptomen hieronder veroorzaken. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je vermoedt dat je een stolling hebt.

Zwelling
Zwelling in de arm of het been is een symptoom van DVT. Wordt gewoonlijk aan 1 kant van het lichaam opgemerkt.

Verkleuring
Als je merkt dat je huid rood of blauw is in een gebied van je arm of been, kan het een bloedstolsel zijn die veroorzaakt wordt door DVT. Daarentegen kan bleke huid een symptoom zijn van een arteriële embolie, die het resultaat is van een arteriële stolling die naar een arm of been schiet.

Pijn op de borst
Soms hebben mensen geen symptomen van DVT totdat de stolling naar de longen schiet, waardoor een longembolie wordt veroorzaakt. Dit resulteert in scherpe, stekelachtige borstpijn die erger wordt met een hoest. Pas op voor een hoest die gepaard gaat met pijn op de borst, ademhalingsproblemen of bloedafvoer heeft. Zoek onmiddellijk medische hulp. Borstpijn is een algemeen teken van een arteriële stolling. Een hartaanval kan optreden als gevolg van arteriële trombose.

Kortademigheid
Dit is een zeer algemeen symptoom. Wanneer een bloedstolsel breekt en naar de longen schiet, zul je vaak kortademigheid ervaren. Het gaat soms gepaard met een hoest. Een stolling die naar het hart schiet (veroorzaakt door een arteriële stolling), kan ook kortademigheid veroorzaken.

Duizeligheid en flauw vallen
Dit kan een teken zijn dat stolsel vrij is gebroken waardoor je lage bloeddruk hebt en je je duizelig of zwak voelt.

Pijnen
Afhankelijk van waar de bloedstolsel zich bevindt, kan je pijn hebben in je been, arm, buik of hoofd. Spierkrampen of spasmen kunnen ook aanwezig zijn. Let op of de pijn alleen op een ledemaat geconcentreerd is, aangezien dit een stolling kan aangeven.

Koorts
Wanneer een bloedstolsel los schiet en in de bloedbaan komt, kan het ertoe leiden dat je lichaamstemperatuur stijgt. Kijk uit voor een plotselinge koorts.

De volgende factoren kunnen een bloedprop veroorzaken:
– Zwaarlijvigheid
– Fysiek inactief zijn
– Chirurgie
– Roken
– Zwangerschap
– Familiegeschiedenis
– Oudere leeftijd
– suikerziekte
– Hypertensie
– Hoge cholesterol

Soms zullen mensen met bloedstolsels geen symptomen hebben, maar als je merkt dat één of meer van deze symptomen van toepassing zijn op jouw, bezoek dan je huisarts.