7 vroege waarschuwingssignalen die erop wijzen dat er kanker in je nieren groeit

Je nieren zijn een paar kleine, boonvormige organen in het midden van je rug, die toevallig ook een van de belangrijkste organen zijn die verantwoordelijk zijn voor het ontgiften van het lichaam. De nieren verwijderen afval en extra water uit het bloed om urine te vormen. Als je nieren niet in staat waren om hun werk te doen, zouden deze afvalproducten zich in het bloed opbouwen en schade aan je lichaam toebrengen. Een ernstige ziekte die de nier en het vermogen om te functioneren kan beïnvloeden, is kanker. Nierkanker is niet een van de meest besproken vormen van maligniteiten, maar de American Cancer Society schat dat er in 2016 bijna 63.000 nieuwe gevallen zullen zijn in de VS alleen. Overlevingskansen voor nierkanker zijn de afgelopen twintig jaar verbeterd, maar 1/5 van de gediagnosticeerde sterft nog steeds aan de ziekte.

Als je de meest voorkomende tekenen en symptomen van nierkanker kent, kan een persoon zo vroeg mogelijk medische hulp zoeken.
De symptomen geassocieerd met nierkanker kunnen zijn:
-Bloed in de urine
-Onverklaarbaar en snel gewichtsverlies
-Chronische vermoeidheid
-Koorts, niet gerelateerd aan een ziekte
-Een brok in de buikstreek
-Aanhoudende pijn langs de buikzijde
-Rugpijn, niet gerelateerd aan een blessure

4 tips om nierkanker te voorkomen

Stop met roken en vermijd blootstelling aan rook
We weten dat roken slecht is, maar het verhoogt ook het risico op nierkanker. Van de 250 schadelijke chemicaliën in sigarettenrook zijn er 69 waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. Het risico neemt ook toe met het aantal sigaretten dat je rookt, waardoor het risico wordt verdubbeld bij mensen die dagelijks 20 of meer sigaretten roken. Het goede nieuws is dat je risico afneemt als je stopt met roken en na 10 jaar is je risico op het ontwikkelen van nierkanker hetzelfde als bij een niet-roker.

Handhaaf een gezond lichaamsgewicht
Bijna 40% van de mensen die nierkanker ontwikkelen zijn zwaarlijvig. Een studie naar kankeronderzoek wees uit dat overgewicht of obesitas ongeveer een kwart van de nierkanker veroorzaakt. Je body mass index (BMI) kan worden berekend door je lengte en gewicht te vergelijken. Streef ernaar om je BMI minder dan 30 te houden om het risico op kanker en vele andere chronische ziekten te verminderen.

Verlaag je bloeddruk
Er zijn onderzoeken geweest waarbij nierkanker werd gekoppeld aan zowel verhoogde bloeddruk als de medicijnen die we gebruiken om de bloeddruk te verlagen, zoals diuretica. Het is raadzaam levensstijlfactoren die je kan beheersen te implementeren, zoals een gezond dieet en lichaamsbeweging om indien mogelijk, je bloeddruk te verlagen zonder medicijnen.

Beweging
Degenen die een sedentaire levensstijl leiden lopen een hoger risico om kanker te ontwikkelen. Ze hebben ook meer kans op obesitas en hypertensie. Streef ernaar om 150 minuten aerobic oefening per week te doen. Voorbeelden van aerobic activiteit zijn wandelen, fietsen, zwemmen, en dansen.

We zijn misschien niet in staat de genen die we erven te veranderen, maar we kunnen de omgeving waarin we onze genen blootstellen veranderen. Het verwijderen van dingen die een risico vormen voor het lichaam en je cellen geven wat ze nodig hebben om normaal te kunnen functioneren, is de beste manier om kanker en chronische ziekten te voorkomen.