Ben je constant angstig, heb je hoofdpijn of migraine die niet kan worden verklaard? Dit kan de oorzaak zijn!

Als je een van de velen bent die de ouderwetse standaardlampjes heeft vervangen door de nieuwe, milieuvriendelijke, energiebesparende lampen, moeten we je melden dat je helaas een grote fout hebt gemaakt. Blijkbaar zijn deze spaarlampen extreem giftig en vormen ze ernstige gezondheidsrisico’s. Environmental Protection Agency heeft een noodprotocol opgesteld om ons te leren hoe te handelen in het geval van een lampbreuk, en om de schadelijke effecten van het vrijkomen van het gifgas te voorkomen. De resultaten van een studie uitgevoerd aan het Fraunhofer Wilhelm Klauditz Instituut voor het Duitse federale milieuagentschap toonden aan dat de spaarlampen 20 keer de maximaal toelaatbare kwikconcentratie afgeven.

Deze gloeilampen kunnen veroorzaken:
-Angst
-Vermoeidheid
-Duizeligheid
-Migraine
-Clusterhoofdpijn
-Epileptische aanvallen
-Onvermogen om te concentreren

Deze gloeilampen veroorzaken ernstige gezondheidsgevaren, en dit zijn de drie belangrijkste dingen die je moet weten:
Energiezuinige gloeilampen bevatten kwik, een krachtig neurotoxine dat rampzalige gevolgen heeft voor zwangere vrouwen en kinderen. Het is vooral toxisch voor de nieren, lever, hersenen en het zenuwstelsel en beschadigt de immuun-, cardiovasculaire en reproductieve systemen. De blootstelling aan kwik veroorzaakt hoofdpijn, geheugenverlies, angst, slapeloosheid, kanker en de ziekte van Alzheimer.

Deze lampen maken UV-B en sporen van UV-C straling vrij, die de ogen beschadigen en huidkanker veroorzaken. Bovendien tast deze straling rechtstreeks het immuunsysteem aan en beschadigt het de huidweefsels en belemmert zo de juiste vorming van vitamine D-3.

Naftaleen – Dit is een vluchtige witte kristallijne verbinding, een product van de destillatie van koolteer, en wordt gebruikt in mottenballen en als grondstof voor de chemische productie.
Fenol – Deze mild zure toxische witte kristallijne vaste stof is ook een product uit koolteer en wordt vaak gebruikt in de chemische productie.
Styreen – Dit is een onverzadigde vloeibare koolwaterstof, die wordt verkregen als een bijproduct van aardolie.

Daarom zijn dit enkele goede redenen om terug te gaan naar reguliere gloeilampen, toch?

Wat te doen bij het opruimen van een kapotte lamp?
Mocht zo een lamp stuk vallen in een ruimte doe dan meteen een raam open en laat je kinderen en huisdieren onmiddellijk de ruimte verlaten. Laat het kapotte glas nooit in huis en gooi het meteen in de glasbak. Na het opruimen laat de kamer een aantal uur luchten.