Dit is waarom slapen op je rechterzij slecht voor je gezondheid kan zijn

Gemiddeld slapen we elke nacht ongeveer acht uur, wat betekent dat we eigenlijk een derde van ons leven in bed doorbrengen. Slaap is ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid en als we er niet genoeg van krijgen, komen onze lichamen uit balans.

Maar volgens een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Gastroenterology, is de hoeveelheid slaap die we krijgen niet de enige factor die onze gezondheid beïnvloedt. Uit de studie bleek dat onze slaapstand ook een dramatisch effect op onze gezondheid kan hebben. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gezonder is om op je linkerzij te slapen. De redenen zijn vrij eenvoudig maar nog steeds aannemelijk. We hebben vijf van hen samengevat in deze video.

Verbeter lymfeafvoer
Uit de studie bleek dat slapen op je linkerzij een positief effect heeft op het functioneren van het lymfatische systeem. Dit systeem vervoert belangrijke voedingsstoffen en reinigt het lichaam door afvalstoffen te verwijderen, die door de lymfeklieren worden gefilterd. Omdat deze afvalstoffen in de linkerzijde van het lichaam worden gedraineerd alvorens te worden verdreven, draagt ​slapen op je linkerzij eraan bij om die drainage te verbeteren.

Beter voor het hart
Slapen op je linkerzij maakt het gemakkelijker voor je hart om bloed door je lichaam te pompen. Dit komt doordat de hoofdslagader (de aorta) naar links buigt. Als we op onze rechterzij slapen, moet het bloed “naar boven” worden gepompt. En als we op onze linkerzij slapen, wordt de bloedstroom verbeterd.

Verbetert de spijsvertering
Als we op onze rechterzij slapen, zetten we de stroom van maagzuur in de slokdarm opgang. Maar als we op onze linkerzij slapen, kan maagzuur niet in de slokdarm vloeien, omdat het uit de rechterkant van de maag komt. Als je spijsverteringsproblemen hebt, moet je zeker op je linkerzij slapen.

Werkt met onze natuurlijke anatomie
Als we op onze rechterzij slapen, moet het lichaam werken tegen de zwaartekracht. Dit zet druk op de maag en de alvleesklier, die de goede werking remt.

Verligt de milt
De milt ligt ook aan de linkerkant van het lichaam. Dit orgaan is verantwoordelijk voor het schoonmaken van ons bloed. De afvalstoffen die door het lymfestelsel worden vervoerd, worden naar de milt gebracht waar ze sneller uit het lichaam kunnen worden verdreven. Slapen op je linkerzij is belangrijk om je orgaan effectief te laten functioneren.

Als je nog steeds niet overtuigd bent, probeer een paar nachten op je linkerzij te slapen en je zal je misschien gezonder voelen. Het proberen waard dus!