Waarschuwing: Wees op je hoede voor deze nieuwe vorm van telefoon oplichterij

Technologie heeft ons beloond met veel dingen, waaronder gemak en entertainment, maar het heeft het ook makkelijker gemaakt voor criminelen om te plannen en te stelen. In sommige gevallen word je met een telefoontje opgelicht.

Een keer overgaan
De telefoon rinkelt een keer, de beller zal ophangen voordat je kunt antwoorden. Als je terug belt beginnen de kosten te lopen. Bel terug en je wordt verbonden met een internationaal nummer en dat dure gesprek wordt in rekening gebracht op je account.

Vaak lijkt het op een lokaal nummer maar scammers gebruiken vaak apps voor ‘spoofing’, wat betekent dat ze hun echte getallen kunnen vermommen, zodat het lijkt op een lokale of nationale telefoonnummer. Antwoord niet en bel niet terug.

De Robocall voor hulp

Je kan een belletje krijgen en als je antwoordt kan je een nep opname van iemand in nood horen. Als de beller ophangt en je terug belt word je doorgestuurd naar een internationaal nummer of de oproeper stelt je persoonlijke vragen voor persoonlijke gegevens, inclusief credit- of bankgegevens.

Een van de andere trucjes die ze gebruiken, is dat ze je vragen stellen waarbij je ‘ja’ antwoordt zodat ze je stem kunnen opnemen. Daarmee kunnen ze je stem virtueel stelen om deuren te openen voor gewetenloze activiteiten.

Je kunt jezelf het beste beschermen door oproepen van onbekende nummers te negeren, en geef geen persoonlijke gegevens aan vreemden. Contacteer je bank direct bij enige twijfel. Trap ook niet in de vallen zoals ‘je hebt geld gewonnen’ om zo je bankgegevens te ontfutselen.

Wetshandhavingsinstanties wijzen erop dat ouderen en tieners de meest kwetsbare personen zijn om als prooi te dienen voor deze oplichters, aangezien zij het meest waarschijnlijk reageren op mysterieuze oproepen of berichten. Negeer de oproep!

Filter by
Post Page
TIPS GEZONDHEID
Sort by