Wiskundige krakers

Als je problemen hebt met wiskunde is het niet jouw fout. Het probleem is dat niemand je de meest nuttige wiskundige trucs in school heeft geleerd. Bright Side combineert de beste trucs die je helpen om snel en gemakkelijk te kunnen tellen. Door deze trucs toe te passen zal elke vorm van berekenen makkelijk zijn.

Het makkelijke percentage van een nummer

Snelle vierkante berekening
Met deze truc kan je de vierkantswortel vinden van een twee cijferige getal dat eindigt met een vijf. Vermenigvuldig het eerste cijfer op zich en voeg er 1 bij. Schrijf dan 25. Dat is het!

Eenvoudige vermenigvuldiging met 9

Snelle vermenigvuldiging met 5
Deel het gegeven getal door 2. Als het resultaat een heel getal is, voeg 0 toe aan het einde. Als het resultaat geen geheel getal is, negeer de decimale en voeg maar 5 aan het einde toe.

Eenvoudige vermenigvuldiging met 11

Eenvoudige vermenigvuldiging met 4
De truc is hier om je getal met 2 te vermenigvuldigen en vermenigvuldig het vervolgens opnieuw met 2.

Een simpele manier om tips te berekenen
Als je 15% van je bestelling als tips moet geven, is er een eenvoudige manier om te bepalen hoeveel geld je moet geven. Zoek eerst 10% van je som (deel uw som voor 10) en voeg nog een helft van het resultaat toe. Dat is jouw tip.

Moeilijke vermenigvuldiging makkelijk gemaakt
Als je grote nummers wilt vermenigvuldigen, terwijl een van hen gelijk is, kan je ze gewoon hergroeperen om een antwoord te krijgen.

Delen door 5
Het delen van grote getallen met vijf is in feite vrij simpel. Al wat je hoeft te doen, vermenigvuldigt je getal met 2 en beweeg dan de decimale punt.

Aftrekken van 1.000
Er is een eenvoudige regel voor aftrekking vanaf 1.000: trek gewoon alle cijfers af van 9 en het laatste cijfer vanaf 10.

Omzetten van Celsius naar Fahrenheit en andersom
Van Celsius naar Fahrenheit:
Vermenigvuldig de temperatuur met 1.8 en tel er dan 32 bij op.
Van Fahrenheit naar Celsius:
Trek 30 van de temperatuur af en het antwoord daarvan deel je door 2.

OOK INTERESSANT