Zo haal je enorm veel gifstoffen uit je lichaam.

Detox methodes zijn van toepassing op alle leeftijden. Hippocrates zwoer bij hun kracht en iedere cultuur heeft zijn eigen routine. Vandaag gaan veel mensen voor een detox dieet. De meeste detox methodes promoten gewichtsverlies, maar veel gezondheidsdeskundigen ondersteunen het gebruik niet.

Diëten die laag zijn in calorieën vertragen vaak de stofwisseling en vaak krijg je te maken met tekortkomingen. Detox diëten zorgen vaak voor uitdroging, misselijkheid, duizeligheid en dikke darm problemen. Het menselijk lichaam reinigt zichzelf. Het ontgiftingssysteem is gebaseerd op de synergie (wisselwerking) van de nieren, lever en dikke darm.

Nieren zuiveren je bloed en de afvalstoffen verlaten je lichaam door je urine. Je dikke darm elimineert gifstoffen voordat ze je lichaam kunnen schade. De lever dient als een natuurlijke filter. Het stopt gifstoffen voordat het in je bloed terecht komt. Je lichaam moet de juiste voedingsstoffen krijgen. We raden aan dat je begint met deze geweldige 48-uur dikke darm reiniging. Het gaat hierbij om het eten van voedsel, die de functie van je natuurlijke filters optimaliseert. Het is de bedoeling dat je de volgende maaltijden twee dagen achter elkaar eet.

Ontbijt: Quinoa en pruimen
Quinoa zit vol met proteïne, fosfor en vezels. Pruimen zitten vol met vezels en sorbitol, bekend om zijn laxerende werking.
Ingrediënten:
1/2 glas quinoa
1 eetlepel geraspte gember
1/3 glas pruimen
1 eetlepel lijnzaadolie
1 glas water
een knijp nootmuskaat
1/4 glas rijstebrij

Bereiding:
Zet je water, quinoa, nootmuskaat en gember in een kleine pot. Meng dit goed en laat dit mengsel koken. Zet het op een laag vuurtje, zet de deksel erop en laat het 10 minuten sudderen. Voeg je pruimen en rijstebrij toe. Zet de deksel er weer op en laat het nog een 5 minuten sudderen. Roer nog 1 eetlepel lijnzaadolie in dit mengsel, en serveren maar!

Detox drankjes en tussendoortjes
Je kan zoveel eten als je wil. Snijd komkommer, selderij, radijsjes of andere groenten. Sprenkel wat olijfolie en citroensap hier overheen. Je kan ook zout en peper toevoegen voor meer smaak.
Detox drankje: citroen, ananas en granaatappel
Ingrediënten:
1 citroen
3/4 glas ananassap
1 glas granaatappel
3 glazen water
Het enige wat je moet doen is deze ingrediënten mengen.

Detox drankje: ananas, gember en boerenkool
Bromelaïne in ananas verbetert de spijsvertering. Gember verhoogt de productie van gal en boerenkool reinigt de nieren.
Ingrediënten:
1/2 glas ananasstukjes
Gember (0.5 cm)
Boerenkool
1/2 citroen
1/2 glas muntblaadjes
2 grote komkommers
Maak een sapje van deze ingredienten en geniet!

Lunch: fruit smoothie
Ingrediënten:
1/4 glas bevroren bosbessen
1/4 banaan
1 eetlepel lijnzaad
1 glas ijs
1/2 ongezoete amandelmelk
Blender deze ingrediënten tot een smoothie.
Quercetin in bosbessen is een flavonoide die de immuniteit verhoogt en de functie van de lever optimaliseert. Lijnzaadjes zit vol met Omega-3 vetzuren. Deze vetten voeden de hersenen. De kleine zaadjes zitten ook vol met vezels, die zorgen voor een optimale stoelgang. De Vitamine B6 in bananen reinigt je lever.

Avondeten: Groentebouillon
Ingrediënten:
1 kool (gesneden)
1 glas water
2 eetlepels paprika
1 venkelbol
2 rode uien (gesneden)
2 eetlepels karwijzaad
2 selderijstengels (gesneden)
2 eetlepels zeezout
Vers gemalen zwarte peper
1 glas champignons (gesneden)
1/2 glas peterselie
4 teentjes knoflook
2 eetlepels verse oregano
Zet de ingrediënten in een grote pot. Laat dit op een laag vuurtje koken. Laat dit voor een uur sudderen. Serveer met vers gesneden peterselie. Kool ontgift de lever en de nieren. Knoflook optimaliseert de leverfunctie en stimuleert galblaas. Venkel stimuleert de stroming van gal, en de champignons verbeteren de leverenzymen. Zuurkool en appelschijfjes werken goed als bijgerecht voor de groentebouillon. Zuurkool is een natuurlijk probioticum en doet wonderen voor je maag- en darmkanaal. Appels verbeteren de functie van je nieren en lever.

Extra tips
-Eet niet later dan 7 uur.
-Geniet van Epsom zout baden om je lichaam te ontgiften. Magnesium ontspant de spieren.
-Sommige producten bevatten voedingsstoffen die de functie van je dikke darm, nieren en lever kunnen optimaliseren.

Nieren
Bloemkool, bok choy en broccoli vergemakkelijken de uitscheiding van gifstoffen. Je lever zal veel sneller herstellen. Sojaproducten hebben een diuretisch effect, waardoor je de wc regelmatiger zal bezoeken.

Dikke darm
Eet vaker gefermenteerd voedsel. Deze bevatten probiotica en je dikke darm heeft deze nodig. Fosfor in hele korrels is een geweldige laxeermiddel en deze zitten ook vol met vezels.

Lever
Capsaïcine optimaliseert enzymprocessen en reinigt de lever. Zorg dat je de super hete pepers gebruikt, aangezien zij meer capsaïcine bevatten. Donkere bessen spoelen gifstoffen uit.