Zo maak je een inklapbare PVC tunnelkas in 6 eenvoudige stappen.

Als je op zoek bent naar een manier om je moestuin zelfs in de donkere maanden te behouden, is een tunnelkas misschien wel de perfecte oplossing!

Hoe bouw je je eigen tunnelkas in 6 eenvoudige stappen

  1. Bouw het frame

Na het opmeten en markeren van de plek waar de tunnelkas komt te staan, bouw je het frame. Maak gebruik van rotbestendig hout voor de basis. Je hebt hier vier grote planken voor nodig.  Schroef het frame op zijn plaats.

  1. Bevestig de basisbuizen

De PVC buizen dienen tussen de 45 en 91 cm lang te zijn. Bij een harde grond kunnen kortere buizen gebruikt worden. Gebruik een moker om een buis in elke hoek te slaan en plaatst om de 90 centimer een buis aan de zijkanten van het frame.

  1. Hoepelbuizen

Om de hoepels te installeren, leg je de buizen neer op de grond. Schuif het uiteinde van één van de buizen in de basisbuis, buig het voorzichtig zodat het andere einde ook in de basis past aan de andere zijde. Gebruik een boor om door de buizen en het onderliggende frame te boren (doe dit voor slechts 1 zijde). Duw de hoepel omlaag en plaats een slotbout in de gaten.

  1. Gordingen

Verstevig je boogstructuur door horizontale buizen toe te voegen. Voor de meeste tunnelkassen is tenminste één gording nodig aan de bovenzijde en twee aan elke zijde van de kas.

  1. Bevestig het folie

Kies folie van goede kwaliteit die geschikt is voor kassen. Dit materiaal is steviger en duurzamer dan goedkoper plastic.

Zorg ervoor dat je bij het bevestigen van het plastic, ongeveer 30 centimeter aan extra ruimte langs de rand houdt en ongeveer 60 cm extra plastic aan het uiteinde. Plaats het over het raamwerk en trek strak waar nodig. Voor een goede isolatie kun je het best gebruik maken van 2 lagen plastic.

  1. De vloer

Er moet voldoende ruimte zijn om naar binnen en buiten te kunnen lopen, zonder de planten te verstoren. Gebruik lichtgewicht materiaal voor de looppaden (stro, zaagsel en houtsnippers zijn goede opties).

Volledige inklapbaar:

Als je graag je tunnelkas volledig wilt kunnen terugtrekken, kun je een reling aan één zijde van de structuur bouwen en een grotere pijp over de relingpijp plaatsen. Bevestig het plastic over de beweegbare pijp en schuif deze terug wanneer gewenst.

Ziezo! Geniet van deze heerlijke warme kas voor je planten en vergeet dit niet te delen met je vrienden op Facebook.