Zo voorkom je beenkrampen in de nacht!

Beenkrampen zijn een symptoom dat veel mensen bijna elke avond ervaren. Mensen kunnen een paar avonden verlichting vinden van krampen, maar merken dat ze terugkomen. Beenkrampen zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook de slaap verstoren die we nodig hebben om te herstellen van de stress die we de hele dag doorstaan.

Dit irritante probleem kan het gevolg zijn van veel factoren die verder moeten worden onderzocht. Een gemeenschappelijke factor die ik in de praktijk zie, is gebrek aan vloeistof en bloedstroom naar het been. Hier zijn enkele mogelijkheden die je misschien wilt verkennen om beenkrampen te vermijden:

Wat veroorzaakt beenkrampen?
Magnesiumtekort: Magnesium is een mineraal dat constant in vele reacties door het lichaam wordt gebruikt en daarom is het geen verrassing dat veel van mijn patiënten aan een magnesiumtekort lijden. Magnesium supplementen zijn bewezen waardevol te zijn voor het verlichten van beenkrampen, omdat het helpt bij het ontspannen van de skeletspieren. De onderstaande video geeft een overzicht van de andere symptomen van magnesiumtekort:
https://youtu.be/8pI3nT-_kW8

Dieet is de beste manier om voldoende magnesium te verkrijgen en kan worden gevonden in noten en zaden zoals Braziliaanse noten, amandelen en lijnzaad. Als je supplementen wilt proberen, zal een dosis van ongeveer 100 mg, twee tot drie keer per dag effectief zijn, afhankelijk van de ernst van de tekort. In ernstige gevallen is een bijwerking van magnesium diarree. Als dit gebeurt, wordt het sterk aangeraden hiermee te stoppen.

Vitamine D tekort: Calcium is een ander mineraal dat kan tekortschieten bij mensen met beenkrampen. Als je een gebalanceerd dieet volgt dat gezonde groenten bevat, maar je nog steeds krampen ervaart, dan kan vitamine D-tekort de boosdoener zijn. Vitamine D staat voor de opname van calcium uit je dieet en als je niet voldoende D-vitaminen hebt, wordt het calcium niet goed geabsorbeerd. Vitamine D kan worden verkregen door je huid bloot te stellen aan zonlicht, maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk in de wintermaanden of in gebieden die meestal bewolkt zijn. Andere symptomen van vitamine D tekort zijn:

Hoe voorkom je beenkrampen:
Stretchen: Je kunt krampen voorkomen door eenvoudige oefeningen uit te voeren die de bloedsomloop in je benen bevorderen. Een van de makkelijkste oefeningen is het vinden van een richel en rust de bal van je voet erop, terwijl je hiel de vloer raakt. Vervolgens schuif je je gewicht langzaam naar de rand alsof je de versneller van je auto wilt indrukken.

Hou de positie gedurende enkele seconden vast en rust nog een paar seconden. Je moet een goede rek in je beenspieren voelen. Herhaal dit 6-8 keer op elke voet. Deze oefening zal je kalveren uitstrekken, wat het deel van het been is waar de meeste mensen krampen ervaren. Let op dat de rand niet te hoog van de grond ligt om onnodige druk op de kalveren te vermijden.

Hydratatie: Beenkrampen kunnen ook worden veroorzaakt door onvoldoende inname van vloeistoffen. Het kan ook het gevolg zijn van een hoge inname van vezelhoudende voedingsmiddelen die onze vloeistoffen gebruiken. Je moet je waterinname altijd controleren en proberen meer vloeistoffen toe te voegen in je dieet als je merkt dat krampen een voortdurende probleem zijn.

Acupunctuur: In de Chinese geneeskunde zijn de avonden Yin-tijd. Het moeilijke deel hier is dat we het niet hebben over openlijke bloedtekorten die kunnen blijken uit een bloedanalyse. We hebben het over een behoefte om de bloedsomloop te optimaliseren. Acupunctuur kan dit gemakkelijk bereiken en ik heb er veel succes mee gehad. Het opent verschillende kanalen waardoor bloed effectief kan stromen naar de benen. Het hebben van een paar sessies van acupunctuur van een gekwalificeerde beoefenaar kan helpen om de krampen te elimineren.

De bovenstaande opties zouden sommige mensen moeten helpen om krampen in de nacht te vermijden. Voor anderen kan krampen ook worden veroorzaakt door mentale en emotionele factoren die je mogelijk verder moet onderzoeken. Een factor die mensen kunnen relateren aan stress, waardoor onze lichamen in een sympathieke modus worden geblokkeerd. Ons lichaam komt in opstand als we het niet goed verzorgen en niet de nodige rust geven.

Filter by
Post Page
GEZONDHEID TIPS AFVALLEN
Sort by