De grootste voor- en nadelen van private lease op een rijtje

0
630

Wanneer je als particulier een auto wilt leasen, kom je al snel bij private lease uit. Heb je nog niet eerder een auto geleaset? Dan twijfel je misschien of dit iets voor jou is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst hebben wij namelijk de grootste voor- en nadelen van private lease op een rijtje gezet.

Voordeel: je hoeft geen groot bedrag in één keer te betalen
Wie een auto koopt moet het aankoopbedrag in één keer betalen. Wanneer het om een nieuwe auto gaat, ben je al snel meer dan 10.000 euro kwijt. Als je dit geld niet hebt liggen, kun je voor een tweedehands auto kiezen. Hier betaal je weliswaar minder voor, maar je bent waarschijnlijk alsnog een paar duizend euro kwijt. Wil je liever geen groot bedrag in één keer betalen? Dan is private lease iets voor jou. Je betaalt namelijk iedere maand een vast bedrag om in de auto te mogen rijden.

Voordeel: alles is geregeld

Een tweede voordeel van private lease is dat vrijwel alles geregeld is. Het maandbedrag omvat namelijk ook allerlei bijkomende kosten die je als eigenaar van een auto maakt. Zo hoef je zelf geen autoverzekering af te sluiten. Bij de meeste leasemaatschappijen is een private lease auto standaard allrisk verzekerd. Ook de wegenbelasting is inbegrepen bij het maandbedrag. Heeft jouw leaseauto schade of moet hij voor onderhoud naar de garage? Dan betaal je de kosten hiervoor niet zelf. Dit wordt namelijk betaald door de leasemaatschappij. In principe betaal je zelf alleen brandstof en boetes.

Nadeel: voortijdig beëindigen is vaak lastig

Bij private lease bepaal je vaak zelf de looptijd van het contract. Meestal kun je kiezen uit 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Wanneer je het contract eenmaal getekend hebt, is het vaak lastig om deze voortijdig te beëindigen. Je bent de overeenkomst voor een bepaalde periode aangegaan, waardoor een leasemaatschappij je hieraan mag houden. Er zijn overigens wel leasemaatschappijen waar je het contract voor het einde van de looptijd kunt beëindigen. Je moet het contract in dat geval afkopen. Gratis een leasecontract opzeggen kan alleen als het contract bijna ten einde loopt.

Nadeel: je krijgt een BKR-registratie

Omdat private lease als een financiering wordt gezien, word je geregistreerd in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR). De meeste mensen zien dit niet als een nadeel, maar dat kan het wel degelijk zijn. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan kun je minder lenen als gevolg van een BKR-registratie. Een geldverstrekker ziet immers dat je een schuld open hebt staan, waardoor zij meer risico lopen dat je de lening niet af kunt betalen. Vandaar dat private lease niet interessant is als je binnenkort een lening af wilt sluiten.