5 tips om schade aan je auto te voorkomen

0
1110

Wanneer je een goede auto hebt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je wagen. Daarom is het belangrijk om schade aan de auto te voorkomen en jouw wagen goed te onderhouden. Wat ook helpt is de juiste verzekering voor je auto af te sluiten, zodat je gedekt bent voor schade wanneer dit onverhoopt toch een keer voorkomt. Deze vijf handige tips maken het je makkelijk om jouw auto in topconditie te houden.

1. Kies de juiste autoverzekering

We beginnen meteen met het slechte nieuws: iedere autobezitter heeft kans om ooit schade op te lopen. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor de juiste autoverzekering, zodat je gedekt bent tegen schade.

In Nederland is iedere autobezitter verplicht om de auto op zijn minst WA te verzekeren, maar er zijn verschillende soorten dekkingen waar je uit kunt kiezen. Zo is er een WA+ verzekering auto en een all-risk-verzekering. Kijk goed naar welke dekking het beste bij jouw situatie past wanneer je een autoverzekering afsluit.

2. Rij zoals het hoort

Onverantwoord rijden kan gemakkelijk schade veroorzaken aan jouw auto. Door bijvoorbeeld hard te remmen, slijten de remschijven en banden sneller dan wanneer je rustig rijdt. Ook kan te hard rijden gevaar opleveren, doordat je minder tijd hebt om op andere weggebruikers te anticiperen. Houd je dus altijd aan de verkeersregels, ook wanneer je haast hebt.

3. Zet je auto op een veilige plek

Je kunt gemakkelijk schade aan de auto voorkomen door deze op een veilige plek te parkeren. Het is ideaal om de auto in een privégarage te zetten of op een privéterrein te parkeren. Gebruik bij het buitenzetten van de auto daarom een beschermhoes om de lak te beschermen tegen weersinvloeden en dieren, zoals vogels.

4. Vul de vloeistoffen aan

Op het dashboard kun je gemakkelijk zien wanneer het oliepeil laag is en/of de ruitenwisservloeistof aangevuld moet worden. Door deze vloeistoffen op tijd bij te vullen, voorkom je schade aan de motor. In de handleiding van je auto kun je lezen hoe je dit precies moet doen.

5. Maak je auto winterklaar

Je auto winterklaar maken is ook iets wat je kun je makkelijk zelf doen om schade tijdens winterse weersomstandigheden te voorkomen. Zorg dat de ruitenwissers goed werken en vervang de zomerbanden met winterbanden, zodat je meer grip op het wegdek hebt wanneer het vriest en sneeuwt.