Is thuiswerken een blijvertje?

0
1113

Thuiswerken. In tal van bedrijven is men er al vele jaren actief mee aan de slag, en zijn er op kantoor zelfs minder werkplekken aanwezig dan dat er medewerkers zijn. Voor heel wat andere bedrijven is het nog heel nieuw, en moeten leidinggevenden er nog erg aan wennen dat hun medewerkers niet altijd meer fysiek in een ruimte aanwezig zijn. Managen op afstand, dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Alhoewel het thuiswerken in veel bedrijven min of meer noodgedwongen is ontstaan, lijkt het erop dat er ook wanneer het niet noodzakelijk is binnen steeds meer bedrijven de mogelijkheid zal blijven bestaan om (deels) thuis te werken. Kunnen we daaruit concluderen dat thuiswerken een blijvertje is?

In veel bedrijven al de norm

Laten we vooropstellen dat het in veel bedrijven al heel wat jaren de norm is om een deel van de tijd thuis te werken. Veel (grote) bedrijven hebben mobiliteit al jarenlang op de agenda staan, en willen af van medewerkers die iedere dag op precies dezelfde plek hetzelfde werk doen. Hier wordt men juist gestimuleerd om iedere dag een nieuwe werkplek te kiezen, of dat nu op kantoor is of ergens anders. Flexibel werken.

Dat flexibele werken is er niet voor niets gekomen. Het houdt medewerkers scherp en fris, doordat er meer afwisseling is. Bovendien komen verschillende medewerkers meer met elkaar in contact, als zij niet iedere dag naast precies dezelfde mensen zitten. Doordat niet iedereen iedere dag naar kantoor komt, is een kleiner gebouw voldoende, wat kostenbesparend kan zijn. Tenslotte is het ook goed voor ons land als geheel: minder auto’s op de weg betekent minder files, en minder uitstoot van schadelijke gassen.

Blijven we in de toekomst thuiswerken?

Nu vrijwel ieder bedrijf noodgedwongen kennis heeft gemaakt met thuiswerken, is de kans groot dat dit in veel gevallen ook een mogelijkheid zal blijven. Dankzij software als Microsoft 365 kan er thuis, of waar dan ook, worden gewerkt alsof men op kantoor is. Ook overleggen met collega’s gaat makkelijk, net als vergaderen met externen, via tools als Microsoft Teams.

De manier waarop er met thuiswerken wordt omgegaan, zal per bedrijf wel sterk verschillen. In meer traditionele bedrijven zal op kantoor werken toch de norm blijven, en zal het gevoel blijven heersen dat écht werk zich op de werkvloer afspeelt. In meer vooruitstrevende bedrijven zullen medewerkers juist alle vrijheid krijgen, en volledig zelf mogen bepalen hoe en waar zij werken. In de meeste bedrijven zal het gaan om een tussenvorm; de mogelijkheid om thuis te werken zal heel normaal zijn, maar iedere week ook op kantoor verschijnen toch wel de norm.