Hoe kies ik een elektrische fiets?

0
2089

Je ziet ze meer en meer in het Nederlandse straatbeeld: elektrische fietsen. En waarom ook niet? Geef deze fietsers eens ongelijk! Wind tegen is nooit meer een probleem, en je komt zo veel sneller van A naar B. En je ritje kost je bovendien minder moeite. Zo houd jij meer energie over voor andere zaken. Voor je gezin bijvoorbeeld, of voor je werk. Of voor jezelf, ook niet onbelangrijk!  Ben jij toevallig van plan om binnenkort een elektrische fiets te kopen? Lees dan deze blog voor wat keuze-advies. Wat je ook kiest, met kalkhoff fietsen zit je altijd goed.

1.Welk type fiets?

Geen twee elektrische fietsen zijn hetzelfde. Deze fietsen komen in alle soorten en maten, en het is aan jou en je lifestyle om te kijken welke fiets daar het beste op aansluit. Zo heb je de stadsfiets, ook wel bekend als de “gewone” elektrische fiets. Dan heb je de “mama of papa” elektrische fiets, met ruimte voor kinderzitjes voor- en achterop. Dan heb je de stoere transporter, met krat of mand voorop, of de “sportieve” elektrische fiets die doet denken aan een mountainbike of trekking fiets. En voor wie écht  ver of snel wilt fietsen is een speed pedelec een goede optie. Met dit type fiets tik je met gemak 45 km/h aan op je teller. Dit heeft een hele andere dimensie aan fietsen!

2.Welk type motor?

De elektrische fiets heeft als doel jouw leven een stukje aangenamer te maken, namelijk door een beetje van je fietsinspanning over te nemen. En dat doet hij door een motortje, die jouw bewegingen versterkt. Die motor kan in het voorwiel van je fiets ingebouwd zitten (een voorwielmotor), of in de trapas. Dat laatste noemen we ook wel een midden motor. Fietsen met een voorwielmotor zijn vaak wat goedkoper dan een midden motor. Maar een midden motor heeft dan vaak ook weer meer power en is bijvoorbeeld ook geschikt voor fietsers die in de bergen of heuvels willen fietsen.

3.Welk type accu?

Ook de accu’s komen in verschillende uitvoeringen en modellen. En het is maar net aan jou welke eisen jij hieraan stelt. Hoe ga jij je elektrische fiets bijvoorbeeld gebruiken? Wie elke dag 20 km naar zijn werk heen en terugfietst heeft andere wensen en verwachtingen van de motor dan wie op fietsvakantie gaat en meer dan 100 km op een dag wil fietsen. Dit alles bepaalt hoe ver de radius van de accu moet zijn, of hoelang de laadtijd bijvoorbeeld is. Denk hier goed over na voordat je een elektrische fiets koopt, en zorg daarmee dat je teleurstellingen voorkomt.