Alles over hoortoestellen

0
1971

Veel mensen zullen last krijgen van gehoorproblemen in hun leven. Hierbij kan het gaan over gehoorverlies, volledige doofheid of tinnitus. Tinnitus zijn oorsuizen, die kunnen klinken als een piep, een sis, een fluit of een ruis. Iedereen die één van de bovenstaande problemen krijgt, zal een hoortoestel nodig hebben. Er zijn vele soorten hoortoestellen. Hier staan de bekendste hoortoestellen op logische, samengevatte wijze neergegeven, zodat het perfecte hoortoestel uitgekozen kan worden.

Soorten hoortoestellen

Het meest bekende hoortoestel is waarschijnlijk het achter-het-oor toestel (AHO). Hierbij zit er een vrij dik apparaat achter de oorschelp. In dit apparaat zitten de microfoon en luidspreker, waar het geluid wordt opgepakt. Het geluid wordt via een slangetje naar het oorstukje gebracht, waardoor er gehoord kan worden. Er zitten veel voordelen aan een AHO, de reden waarom het zo populair is. Het grootste voordeel, en het grootste nadeel, is hoe groot het is. Door de grootte is een AHO makkelijk te gebruiken en te bedienen, ook voor mensen met iets minder kracht en precisie in hun handen. Het geeft ook ruimte voor krachtige batterijen, waardoor het toestel langer mee zal gaan. Daarentegen is een AHO wel erg opvallend, wat niet iedereen even fijn zal vinden. Een AHO is te gebruiken voor alle vormen van gehoorverlies, dus voor iets oppervlakkigere of iets ergere gehoorverlies.

Daarnaast is het nog het in-het-oor toestel (IHO). Een IHO zit compleet in het oor verborgen. Hierdoor is het toestel vrijwel niet te zien, een groot voordeel voor vele mensen. Een nadeel van de IHO is dat het zo klein is, dat het alleen kleinere gehoorverliezen kan versterken. Ook zijn de batterijen kleiner, waardoor deze sneller verwisseld zullen moeten worden. Dit kan een moeilijke taak zijn omdat het toestel zo klein is. Een IHO zal ook niet bij iedereen in het oor passen. Er zal gekeken moeten worden naar de anatomie van het oor of het toestel zal blijven zitten. Deze nadelen zullen voor de meeste mensen, zeker jongeren, geen probleem zijn. Het hoortoestel wordt toch vaak gekozen, omdat het vrijwel niet opvalt.

Als laatste zal de luidspreker-in-het-oor toestel (LIHO) besproken worden. De LIHO lijkt erg op de AHO. Het verschil zit hem in de plaatsing van de luidspreker. Zoals de naam al doet vernoemen, zit de luidspreker bij de LIHO in het oor. Hierdoor is het apparaat wat achter de oorschelp zit iets kleiner dan bij de AHO. De LIHO is dus iets minder zichtbaar dat de AHO, maar zal even veel versterking kunnen bieden. Alleen voor zwaar gehoorverlies is de LIHO niet mogelijk.

Welk hoortoestel past bij jou?

Welk toestel het beste gekozen kan worden, ligt aan een aantal factoren. De belangrijkste van deze factoren is de mate van gehoorverlies die iemand heeft. Zoals vermeld is de IHO niet geschikt voor kleiner gehoorverlies. Die zal dus meteen afvallen bij mensen die een groter gehoorverlies hebben. Door te kijken naar de hoeveelheid gehoorverlies, en dus de hoeveelheid van wat het hoortoestel moet versterken, vallen er vele opties al af. Daarnaast is de prijs ook nog belangrijk. De meeste hoortoestellen worden gedekt door de verzekering, maar voor iets chiquere hoortoestellen moet er zelf bijbetaald worden. Niet iedereen zal hier zin in hebben. Overleg met uw audicien over welk hoortoestel het beste bij u past!