Het kiezen voor een clematis in je tuin

0
1062

De clematis armandii is een prachtige plant met glanzende bladeren, deze zijn vaak leerachtig en donkergroen en blijven zo het hele jaar door mooi zitten. Het is wel zo leuk om een groenblijvende clematis in je tuin te planten. Zo weet je dat zelfs in de winter je tuin er gezellig bij staat. 

 

Wat is een clematis?

Een clematis is een mooie plant die komt uit de regio Centraal- en West-China. Er zijn verscheidene soorten van deze plant, zo heb je ze namelijk met roze of witte bloemen. Voornamelijk de wat kleinere bloemen bij de meeste soorten van de plant geuren ontzettend lekker. De clematis verschijnt over het algemeen in wat grotere trossen in de periode van april tot en met mei. De plant kan klimmen tot ongeveer een maximale hoogte van 3,5 meter hoog, maar meestal blijven de planten toch wel wat lager zitten. Al ver in het verleden waren de clematis bloemen die al erg geliefd waren. De grieken noemden namelijk veel verschillende soorten klimplanten naar deze naam, de clematis. Het woord clematis betekent rankend, dat slaat op het klimvermogen van de plant. Echter is er maar één soort clematis die in de natuur voorkomt waaraan de naam clematis armandii. De wilde bosranken kunnen namelijk behoorlijk woekeren. Bij sommige kweeksoorten kunnen zelfs de bloempjes wat onaangenamer ruiken. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te onderzoeken welke clematis je wilt aanschaffen. 

 

Hoe zorg je voor een clematis?

Alle clematis soorten willen graag met hun kop in de volle zon staan, gelukkig verdragen ze ook lichte schaduw erg goed. Ze komen namelijk nogal veel voor in de bosranden. De wortels moeten echter wel echt in de schaduw staan, zorg er dus voor dat er altijd wel iets is wat de wortel van de plant een beetje kunnen bedekken voor de zon. 

Een clematis heeft een goed doorlatende grond nodig wat humusrijk is. Je plant ze ook redelijk diep in de grond, zo worden de wortels beschermd tegen verwelkingsziektes en andere ziektekiemmen die de wortels kunnen aantasten. Hij kan namelijk altijd weer de grond uitgroeien en gezond uitlopen. 

 

Voor het snoeien moet de plant goed gebonden zijn, het enige moment dat je hoeft te snoeien is wanneer er een wirwar van stengels ontstaat. Zorg dat de clematis goed beschut staat, ook al zijn ze wintervast. Dicht bij een muur is de ideale plek, soms worden ze zelfs in serres gehouden.