Veiligheid op de werkvloer: het belang van gehoorbescherming

0
143

Wanneer we eenmaal gehoorschade opgelopen hebben, komen we er niet meer vanaf. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we onze oren goed beschermen. Dit doen we door met speciale oordoppen onze oren te beschermen tegen harde geluiden van bijvoorbeeld een festival of concert, maar ook als je werkzaam bent in een omgeving waar harde geluiden aan de orde van de dag zijn, is het verstandig om aan je oren te denken met speciale gehoorbescherming op maat voor werk. Dit is waarom gehoorbescherming tijdens werk belangrijk is en zo pak je het aan.

De plichten van een werkgever

Een werkgever is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de werkgevers op de werkvloer. Het maakt niet zo uit hoe de werkgever dat doet, als hij of zij maar actief bezig is met het signaleren en aanpakken van onveilige situaties. Wanneer er op dagelijkse basis uren achter elkaar gewerkt wordt bij een geluidsniveau van boven de 80 dB is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om het dragen van gehoorbescherming te verplichten. Oordoppen muziek concerten zijn daarvoor een prima keuze, maar nog beter draag je gehoorbescherming op maat.

Welke gehoorbescherming is aan te raden?

Wanneer je in de bouw of in een magazijn werkt, of bijvoorbeeld werkzaam bent bij een poppodium of in de evenementensector, is de kans groot dat je op dagelijkse basis langdurig blootgesteld bent aan geluidsniveaus van 80 dB of zelfs hoger dan dat. Het is daarom belangrijk om de juiste gehoorbescherming te dragen. Veel mensen in de bouw dragen bijvoorbeeld geluiddichte koptelefoons. Dit is een prima keuze. Gewone oordoppen zijn af te raden omdat deze niet goed genoeg ingesteld zijn op de vorm van jouw oor en dus alsnog schadelijke geluiden door kunnen laten. In plaats daarvan kun je beter oordoppen op maat laten maken.

Wat kan er misgaan?

Door langere tijd blootgesteld te zijn aan geluiden van 80 dB of hoger, of door slechts één keer blootgesteld te worden aan geluiden van 120 dB of hoger kunnen, als je pech hebt, je oren beschadigen. Dit komt doordat harde geluiden de trilhaartjes in je oren beschadigen, die geluidstrillingen via je gehoorgang naar je hersenen kunnen sturen. Dit gebeurt sowieso door ouderdom, maar bij blootstelling aan te veel hard geluid kan het ook op jongere leeftijd ontstaan. Ook kun je last krijgen van tinnitus, een constante piep in je oren. Wanneer je eenmaal gehoorschade hebt opgelopen kom je er helaas nooit meer vanaf.

Wat als het misgaat?

Als het toch mis gaat is het zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een audicien. Een hoortest is meestal gratis. Op basis van de hoortest kan een audicien met jou bekijken welke aanpassingen jij moet doen om je leven toch nog lekker te kunnen leven. In veel gevallen zal een gehoorapparaat aanbevolen worden. De moderne gehoorapparaten werken erg goed, maar je doet het natuurlijk het liefst zonder. Om die reden is het ontzettend belangrijk dat je tijdens lawaaierige werkzaamheden je oren beschermt.