Nieuwe trend in beveiliging: Mistbeveiliging

0
1957

In de beveiligingswereld zien we steeds vaker een nieuw product langskomen, namelijk de mistgenerator. Een mistgenerator zorgt ervoor dat de ruimte waar een inbreker iets probeert te stelen helemaal blank wordt gezet voor een lange periode. Hierdoor kan de dief geen kant meer op, hij ziet niet waar hij loopt en kan ook niet meer zien waar de waardevolle spullen staan.

Perfect om waardevolle spullen te beschermen

Tot nu toe wordt mistbeveiliging voornamelijk toegepast in ruimtes waar waardevolle spullen staan. Dit kunnen etalages, winkels of opslagplaatsen zijn. Doordat de dief niet meer kan zien waar de spullen staan zullen we niks kunnen meenemen en ook niet kunnen ontsnappen. In de periode dat de mist blijft hangen is er genoeg tijd voor de politie om op de locatie te arriveren.

Beveiliging voor werken met contant geld

De mistbeveiliging is voornamelijk handig op plekken waar nog veel contant geld aanwezig is. Bijvoorbeeld bij een bank of een kluis. Ook in winkels waar de kassalade nog vol zit met contact geld is een mistmachine een goed idee.

Veiligheidseisen 

Een van de belangrijkste zorgen is de mogelijkheid van besmetting van gebouwen, voorraad en persoonlijke bezittingen door de gegenereerde mist. Onafhankelijke tests uitgevoerd door de UK Atomic Energy Authority en Molecular Profiles Ltd (namens Concept Smoke Screen Ltd. hebben aangetoond dat goed geïnstalleerde, goed onderhouden beveiliging rooksystemen geen residu achterlaten, en sommige beveiliging rook installateurs bieden een garantie van dit. Alternatieve zorgen suggereren dat de rook sommige indringers in paniek kan brengen en het personeel in gevaar kan brengen. Om dit risico te minimaliseren, wordt veel zorg besteed aan de keuze waar de rookgeneratoren worden geïnstalleerd. Veiligheidsstrook heeft nu zijn eigen Europese norm EN50131-8, waarin specifiek staat dat het niet mag worden gebruikt op een manier die een mantrap creëert.

Een andere veiligheidsoverweging is dat het uitwerpmondstuk van de rookmachine niet verstopt raakt. Sommige producten bevatten een hoorbaar alarm in het geval van verstopte spuitopeningen.