De wereldwijde pandemie van COVID-19 heeft een enorme impact gehad op bedrijven over de hele wereld. In tijden van lockdowns en fysiek afstand houden hebben veel bedrijven de overstap naar thuiswerken moeten maken. Maar nu dat de handelsrestricties en verplichte quarantaines geleidelijk worden versoepeld, wordt het voor veel bedrijven tijd om terug te keren naar hun oorspronkelijke werkplekken.
Deze terugkeer naar een ‘nieuwe norm’ betekent dat bedrijven nieuwe methoden moeten implementeren om hun werknemers te beschermen. Dit betekent het toepassen van sociale afstandsregels, het verstrekken van mondkapjes en handschoenen, of zelfs de van temperaturenscans bij binnenkomst. Sommige bedrijven kunnen ook regelmatig testen uitvoeren om infecties te detecteren voordat ze zich verder verspreiden.
Daarnaast moeten bedrijven ook nadenken over hun dagelijkse kantooractiviteiten. Een aantal maatregelen die worden overwogen, zijn beperkt aantal personeelsleden dat fysiek aanwezig is, het uitvoeren van vergaderingen via video-callplatforms zoals Skype of Zoom in plaats van fysieke vergaderingen en het werken in verschoven tijden om drukte in kantoorruimtes te vermijden.
Bedrijven zullen ook moeten voorzien in extra hygiënemaatregelen zoals meer en regelmatigere schoonmaakrondes, het aanbieden van handalcohol en het aanpassen van hun ruimten aan sociale afstandsregels. Deze maatregelen helpen ervoor te zorgen dat de werkplek veilig blijft voor personeel en gasten.
Het is duidelijk dat er belangrijke stappen worden genomen om een terugkeer naar normale werkomstandigheden mogelijk te maken in post-coronatijden. Bedrijven zullen moeten blijven investeren in hygiëne- en veiligheidsmaatregelen om de gezondheid en het welzijn van hun personeel te garanderen.
Hoe impacteert de coronacrisis het arbeidsleven?
De wereld wordt overspoeld door berichten over de coronacrisis. Een van de meest ernstige gevolgen van de pandemie is de impact op het arbeidsleven. In de afgelopen maanden hebben bedrijven massaal banen moeten schrappen, terwijl anderen hebben moeten omgaan met veranderde werkomstandigheden.
De economische gevolgen van de pandemie zijn alomtegenwoordig. Veel bedrijven worstelen met het op afstand uitvoeren van hun bedrijfsactiviteiten, waardoor een groeiend aantal mensen hun baan verliezen of worden gedwongen te reorganiseren. Door alle onzekerheid die gepaard gaat met coronavirus, zijn veel werknemers bang om hun baan te verliezen of in onzekere tijden hun inkomen te verliezen.
Bedrijven die wel openblijven, hebben te maken met strenge gezondheids- en veiligheidsprotocollen en nieuwe richtlijnen voor sociale afstand. Veel werknemers moeten thuiswerken, waarbij hun productiviteit beperkt is door omstandigheden zoals gezinssituaties en technische problemen. Ook voor degenen die naar kantoor komen, betekent dit dat ze meer moeten ondernemen om hun veiligheid en die van anderen te garanderen.
Hoewel er soms vreselijke gevolgen zijn, brengt de pandemie ook een aantal kansen met zich mee. Velen profiteren van flexibele werkomgevingen en nieuwe manieren om samen te werken. Digitale technologieën bieden ook innovatieve oplossingen voor bedrijven die willen overleven in deze tijden van economisch ongemak.
Wanneer weer werken na corona?
De wereld staat aan de vooravond van de grootste verandering in werk sinds de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van de Covid-19 pandemie. Het is een tijd waarin bedrijven wereldwijd hebben moeten omdenken om aan de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu de lockdowns geleidelijk beginnen te versoepelen, zijn veel mensen zich aan het afvragen: wanneer kunnen we weer aan het werk?
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat het openen van de economieën afhangt van veel factoren, waaronder lokale regels en voorzorgsmaatregelen. Er wordt echter algemeen aangenomen dat bedrijven die gebruik maken van sociale distantie en hygiënemaatregelen, binnenkort hun activiteiten kunnen hervatten.
Om ervoor te zorgen dat bedrijven veilig kunnen openen, zullen veel landen waarschijnlijk eerst een aantal stappen ondernemen. Zoals het verminderen van sociale contacten en het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes. Veel landen hebben ook stimuleringsprogramma’s opgezet om bedrijven te helpen bij hun herstart.
Uiteindelijk zal de timing van de herstart afhangen van de lokale regels en voorzorgsmaatregelen die door elk land worden ingesteld. Hoewel er geen exacte antwoord is op de vraag wanneer we weer aan het werk kunnen, lijkt het erop dat veel landen stappen nemen om ervoor te zorgen dat bedrijven op een veilige manier open gaan.
Welke maatregelen zijn er genomen om werknemers te beschermen tijdens de pandemie?
Hoe worden werknemers beschermd tijdens de pandemie?
De wereldwijde pandemie heeft een grote impact gehad op de manier waarop mensen werken. Van een verandering in het dagelijks leven tot een verschuiving in bedrijfsprocessen, er is veel veranderd. Om werknemers te beschermen, zijn er maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden veilig blijven.
Een van de belangrijkste maatregelen die bedrijven hebben genomen, is het aanmoedigen van het thuiswerken. Dit helpt om contact met anderen te voorkomen en voorkomt ook dat mensen zich op drukke plaatsen bevinden, waar het virus gemakkelijk kan worden overgedragen. Door thuis te werken, kunnen werknemers hun taken uitvoeren terwijl ze veilig thuis blijven.
Veel bedrijven hebben ook maatregelen genomen om bureaus en andere werkruimtes hygiënisch en veilig te houden. Dit betekent dat er extra protocollen zijn ingevoerd voor het schoonmaken van oppervlakken, zoals schermoppervlakken, toetsenborden en muizen. Ook zijn er nieuwe regels ingesteld over hoeveel mensen er in één ruimte mogen verblijven en of maskers moeten worden gedragen.
Daarnaast hebben veel bedrijven ook hun algemene beleid aangepast om ervoor te zorgen dat werknemers goed worden behandeld als ze ziek zijn of als ze tijd nodig hebben om naar eigen behoeften te kunnen voldoen. Er is bijvoorbeeld meer flexibiliteit gecreëerd op het gebied van verlof en afwezigheid, waardoor werknemers meer tijd kunnen nemen om naar hun gezondheid of hun gezin te kijken.
Hoewel de pandemie de manier waarop we werken radicaal heeft veranderd, is er ook veel gedaan om ervoor te zorgen dat werknemers veilig blijven terwijl ze aan hun taken blijven werken. Door thuis te werken, hygiënische protocollen in te stellen en flexibele beleidsmaatregelen in te voeren, kunnen bedrijven hun werknemers helpen bij het volhouden van hun taken in een veilige omgeving.